Arpleje

Bortset fra ens genetiske disposition og fysiologiske egenskaber i forbindelse med heling, er der forskellige muligheder for at mindske ardannelsen / sikre en optimal heling. Det er naturligvis individuelt, hvad man vælger at gøre eller benytte, men det er værd at have in mente, at tålmodighed og tid er de to faktorer, der er vigtigst. Dette er en investering for livet, og er man for utålmodig med at komme i træningscenteret eller grave have, risikerer man grimmere ar – for livet. Generelt anbefales det at følge de anvisninger, som kirurgen giver, da vedkommende trods alt (forhåbentlig) har erfaringen.

Ro

For det første skal man holde sig i ro. De fleste anbefales at holde sig fra stræk og løft (ofte højst fem kg) i seks uger. Andre vælger at holde sig i ro i længere tid, fx seks måneder, da man stadig efter de seks uger kan strække arrene, hvilket selvsagt efterlader et mindre æstetisk resultat.

Sol

Man bør også forhindre, at arrene får sol (nogle anbefaler op til et år uden sol). Det er ikke nok med solcreme eller skygge – hav en undertrøje eller T-shirt på, hvis du opholder dig udendørs.

Forbindinger

De særlige forbindinger skal man lade forblive på brystvorterne. De både beskytter brystvorterne og sikrer det optimale tryk, der forhåbentlig vil lade de bagvedliggende nerver gro, hvorved man igen får føling i brystvorterne. Følg kirurgens anvisninger – som regel kan disse forbindinger fjernes efter 10-14 dage. Det er ikke nødvendigvis et pænt syn, der møder én, når man tager forbindingerne af, men lad være med at pille i sårskorperne, uanset hvor fristende det måtte være. Du risikerer misfarvning (”hvide” brystvorter) og kroppen skal nok selv sørge for, at sårskorperne med tiden falder af, når området er helet tilstrækkeligt.

Cremer, olier, plastre

Der findes et utal af forskellige præparater, man kan anvende på arrene. Nogle har gode erfaringer med en kombination af disse, andre har kun anvendt et enkelt produkt, og nogle har slet ikke benyttet nogen form for arpleje. Her præsenteres de mest gængse:

Scarguard er en gennemsigtig silikone-nanofilm, som pensles på arrene. Filmen skaber en solid barriere, der er vandfast. Præparatet anvendes til mange typer ar og har som hovedformål at gøre ”hævede” og/eller fortykkede (hypertrofiske) ar fladere. Prisen er noget pebret, og produktet skal købes online.

ScarAway er gennemsigtige silikone-ark, der sættes på arrene. Den tilsigtede effekt er stort set identisk med Scarguard.

Mepiform er tynde bandager med et lag silikone, og produktet er derfor at sammenligne med ScarAway. Plastrene, som de også kan kaldes, kan blandt andet købes på apoteket.

Bio-Oil er en hudplejeolie, der blandt andet indeholder planteekstrakter (morgenfrue, lavendel, rosmarin og kamille) og vitaminer (A- og E-vitaminer). Mange – også cis-kønnede, og især kvinder – anvender olien til at behandle ar, strækmærker, pigmenteringer, misfarvninger mm. Olien er drøj i brug, men indeholder parfume og lugter kraftigt heraf. Den afsætter desuden permanente mærker på tøjet, så afse en T-shirt eller to til, når du har smurt dine ar (ikke brystvorterne) ind. Bemærk at Bio-Oil på grund af indholdet af E-vitamin potentielt kan give dermatitis – det er, som med alle præparater individuelt. Det anbefales derfor at teste produktet et mindre sensitivt og udsat sted på kroppen, før man smører det på arrene.