Double Incision

Har man lidt større bryster og ønsker dem fjernet, præsenteres man ofte for det kirurgiske indgreb, der kaldes ”double incision”. Det er en operation, der i langt de fleste tilfælde efterlader ar, men resultatet kan blive virkelig pænt.

DI_sketchNår man har besluttet sig for at få fjernet sine bryster og har kontaktet et hospital eller en klinik, træffes beslutning om hvilken procedure, der skal anvendes, i samråd med kirurgen. Alt efter brysternes størrelse og form, hudens elasticitet mm., vælges en operationstype. Man har selvfølgelig selv et ord at have sagt, men kirurgen har som oftest baseret sit foretrukne valg på adskillige tidligere operationer og har dermed erfaringen til at afgøre, hvilken type indgreb, der vil give det bedste resultat. Langt hovedparten af de, der ønsker deres bryster fjernet, vil gerne have en såkaldt ”keyhole”-operation, men er brysterne meget større end en A-skål, skal man nok hverken forvente, at kirurgen anbefaler dette, eller at resultatet af en ”keyhole” bliver vellykket.

Hvad er ”double incision”?

DI_Nipple compressionKort fortalt indebærer en double incision, at der lægges snit i hvert bryst. Brystvæv og fedt fjernes, overflødig hud skæres bort, brystvorterne afmonteres, skæres til (gøres mindre) og sys fast igen, nu i en højere position, der matcher cis-mænds placering af brystvorter. Snittene sys sammen igen, og der placeres specielle (skumgummiagtige) forbindinger på brystvorterne. Man får ofte dræn (gummislanger) i hver side, der sikrer, at væske (blod, lymfe) ikke samles på operationsstedet, men derimod ledes bort. Efter et par dage fjernes drænene, og man skal så bare slappe af og ikke overanstrenge sig i den følgende periode. Efter et stykke tid kan stingene tages ud.

Ar og pleje

Denne procedure giver selvsagt større ar, end den mindre omfattende ”keyhole”-procedure, men bortset fra ens genetiske disposition og fysiologiske egenskaber i forbindelse med heling, er der forskellige muligheder for at mindske ardannelsen / sikre en optimal heling. Det er naturligvis individuelt, hvad man vælger at gøre eller benytte, men det er værd at have in mente, at tålmodighed og tid er de to faktorer, der er vigtigst. Dette er en investering for livet, og er man for utålmodig med at komme i træningscenteret eller grave have, risikerer man grimmere ar – for livet. Generelt anbefales det at følge de anvisninger, som kirurgen giver, da vedkommende trods alt (forhåbentlig) har erfaringen.

Se siden Arpleje for yderligere informationer og råd om pleje af operationsar.