Er jeg transkønnet?

Noget af det svære ved at finde ud af om man er transkønnet er, at det kun er dig, der kan vide det. Nogle transkønnede har følt en uoverstemmelse mellem deres ved fødslen tildelte køn og deres kønsidentitet så længe de kan huske, mens andre ikke deler den samme erfaring.

Som barn bliver man påvirket af omverdenen fra det øjeblik, man bliver født. Bliver man f.eks. ved fødslen tildelt kønnet ‘pige’, vil omverdenen typisk automatisk opfatte dig og behandle dig som en pige efter nogle bestemte normer. De regler og normer for hvordan en pige traditionelt bør se ud og opføre sig, er meget stærke i de fleste kulturer og vil næsten uundgåeligt blive internaliseret dvs. indoptaget i ens personlighed og selvopfattelse. Derfor kan det være svært eksempelvis at føle sig som en dreng eller en mand, selvom man heller ikke føler sig som en pige.

Der findes en masse video-blogs på Youtube, hvor forskellige transpersoner forsøger at nuancere dette. For nogle har der aldrig været tvivl, og for andre har eller er det mere sløret. Desværre findes der ikke en opskrift eller nogle helt bestemte oplevelser, erfaringer, følelser, som kan bruges som rettesnor. Man kan som transmaskulin person f.eks. have mange erfaringer til fælles med en kvinde, som identificerer sig som lesbisk.

Dette samt omverdenens stigmatisering af transkønnede kan være en svær barriere at overkomme og samtidig være med til at gøre én meget i tvivl. En enkelt tommelfingerregel kan måske hjælpe, og det er at vende det hele lidt på hovedet og stille sig selv spørgsmålet: Føler jeg mig overvejende tryg ved mit ved fødslen tildelte køn, f.eks. pige, og det køn jeg bliver opfattet som af omverdenen, f.eks. kvinde? Men igen, kan dette ikke altid bruges, for der vil altid være undtagelser.

Noget der også kan gøre én klogere, kan også være at spørge sig selv, hvad man helst ville være, se ud og opfattes som, hvis man helt selv kunne bestemme uden at tænke på, hvordan ens forældre, venner, osv. vil reagere, når de hører det.

Der findes fællesskaber for transpersoner både online og fysisk. Se under kapitlet Fællesskaber for at læse om mulighederne her.

2 kommentarer til “Er jeg transkønnet?

  1. Hej og tak for dit indlæg! Jeg synes du skal tjekke denne gruppe ud på Facebook, hvis du er på det. https://www.facebook.com/groups/ftmgruppen/ Der kan du stille dit spørgsmål i et mere lukket forum. Under alle omstædigheder skal du vide, at der er mange der har det eller har haft det ligesom dig, så du er ikke alene. Når du taler med dine forældre/familie/venner, osv, så henvis dem evt. til denne side. Det kræver meget mod at skulle fortælle omverdenen, hvem man i virkeligheden er, men vid, at du ikke er alene. Du er altid velkommen til at skrive igen – også privat – til vores emailadresse: transfaqinfo@gmail.com.

  2. Jeg er en pige på 13, og klippet mig kort håret og går for det meste i hættetrøje og løse bukser.
    Jeg syntes ikke selv at jeg er en pige, jeg er mere drenget end nogle ad mine drengevenner.
    Jeg er bange for hvad mine forældre, venner og generelt hele min familie vil sige til at jeg er transkønnet…
    Jeg har planer om at sige det efter min konfirmation…. Men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre..
    (P.S. hjælp søges i kommentarene)😅

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.