Keyhole

Har man små bryster og ønsker dem fjernet, præsenteres man ofte for det kirurgiske indgreb, der kaldes ”keyhole”. Det er den mindst invasive operation, og da den ofte ikke efterlader særligt synlige ar, er den i de fleste tilfælde at foretrække.

Når man har besluttet sig for at få fjernet sine bryster og har kontaktet et hospital eller en klinik, træffes beslutning om hvilken procedure, der skal anvendes, i samråd med kirurgen. Alt efter brysternes størrelse og form, hudens elasticitet mm., vælges en operationstype. Man har selvfølgelig selv et ord at have sagt, men kirurgen har som oftest baseret sit foretrukne valg på adskillige tidligere operationer og har dermed erfaringen til at afgøre, hvilken type indgreb, der vil give det bedste resultat. Langt hovedparten af de, der ønsker deres bryster fjernet, vil gerne have en såkaldt ”keyhole”-operation, men er brysterne meget større end en A-skål, skal man nok hverken forvente, at kirurgen anbefaler dette, eller at resultatet af en ”keyhole” bliver vellykket.

Hvad er ”keyhole”?

Ved en keyhole-operation lægges et snit, formet som en halvcirkel, umiddelbart under hver brystvorte (eller rettere: areola, det farvede område, der omgiver brystvorterne). Herigennem fjernes bryst- og fedtvæv. I nogle tilfælde gøres brystvorterne / areola-området mindre, hvilket kan give delvist eller helt tab af følelse i området – i andre tilfælde mindskes brystvorterne / areola-området ikke, og følelsen bevares derfor med sikkerhed.

Ar og pleje

Denne procedure giver selvsagt minde ar, end den mere omfattende ”Double Incision”-procedure, men bortset fra ens genetiske disposition og fysiologiske egenskaber i forbindelse med heling, er der forskellige muligheder for at mindske ardannelsen / sikre en optimal heling. Det er naturligvis individuelt, hvad man vælger at gøre eller benytte, men det er værd at have in mente, at tålmodighed og tid er de to faktorer, der er vigtigst. Dette er en investering for livet, og er man for utålmodig med at komme i træningscenteret eller grave have, risikerer man grimmere ar – for livet. Generelt anbefales det at følge de anvisninger, som kirurgen giver, da vedkommende trods alt (forhåbentlig) har erfaringen.

Se siden Arpleje for yderligere informationer og råd om pleje af operationsar.