Kønshormoner

Ikke alle transpersoner ønsker eller kan tåle hormonbehandling. Det er helt op til dig selv, hvilken behandling du vil tage imod, og der findes ingen krav om at man skal tage imod en bestemt behandling blot fordi den findes. Til gengæld er det vigtigt at sætte sig godt ind i hvad hormonbehandlingen gør ved din krop.

Kønshormoner

Kønshormonerne påvirker organerne, f.eks. knoglevæv, kønsorganer og hud ved at stimulere vækst og/eller påvirke forskellige funktioner. Mange af kroppens proceser er afhængige af kønshormoner for at fungere som den skal. De processer som er afhængige af kønshormoner kan stimulere det, som indenfor lægevidenskaben bliver kaldt det ’kvindelige’ eller ’mandlige’.

Under 18 år

Hvis du er fyldt 17 år kan du kontakte Sexologisk klinik for at starte behandling. Kontakt din læge for en henvisning og læs mere om Sexologisk Klinik her.

Hormonblokkere

I puberteten øger kroppen sin produktion af kønshormoner, hvilket stimulerer til vækst i f.eks: brystvæv, kropsbehåring, genitalier, etc. Hormonblokkere sætter kroppens øgede mængde kønshormoner på pause, hvilket gør at puberteten for en tid går i stå. At sætte puberteten i stå på denne måde indebærer i praksis, at en transpige ikke vil udvikle hårvækst i ansigtet samt at stemmen ikke forandres særlig meget, og samtidigt at en transdreng ikke udvikler så meget brystvæv/bryster eller får menstruation.

Hormonblokkere kan erstattes af ’kønskontraktære hormoner’ (dvs østrogen- eller testosteronbehandling) for i stedet at begynde en pubertet i den ønskede retning. Internationalt set er det ofte en 16års aldersgrænse for at begynde med kønskontraktære hormoner (f.eks. i Sverige), men i danmark findes der i øjeblikket ikke nogle retningslinier for hvornår personer kan begynde med den ønskede kønskontraktære hormonbehandling.

Læs mere om testosteron
Læs mere om Frejas erfaring med hormoner/østrogen her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.