Om køn og identitet

“Trans” er en forkortelse for transperson, der er en fællesbetegnelse for personer, der overtræder de sociale normer for køn og kønsidentitet. Fælles for transpersoner er, at ens kønsidentitet eller kønsudtryk ikke svarer til det køn, man blev tildelt ved fødslen.

“Cis” er i modsætning til en transperson en forkortelse for cisperson, der betyder en person, som entydigt er og altid har følte en overenstemmelse mellem deres ved fødslen tildelte køn og deres kønsidentitet.

Kønsidentitet

På engelsk dækker ordet sex over det biologiske køn, og gender over det sociale køn. På dansk har vi kun ordet køn. Selvom man ved fødslen er blevet tildelt kønnet ‘pige’, så stemmer denne betegnelse ikke altid overens med ens egen opfattelse af sit køn. Derfor taler man om kønsidentitet som det køn, man identificerer sig som, og dermed godt kan være noget andet end det tildelte køn. Mange transpersoner vælger at ændre på deres krop (se Ændringer), men det er ikke alle, der mener, at det fysiologiske spiller en rolle for deres kønsidentitet eller som kan det af andre årsager (f.eks. helbredsmæssige eller økonomiske). Der er ikke noget ‘bør’ i dette tilfælde.

Der skelnes altid mellem køn og seksualitet. Seksualitet har ikke noget med køn at gøre og som transperson kan man derfor sagtens være homoseksuel, heteroseksuel, biseksuel, panseksuel, aseksuel, osv.

Du bestemmer selv, om du ønsker at definere dig som transkønnet. Det er dig, og kun dig, der ved, hvilket køn du er, og det der bestemmer en persons køn er netop kønsidentiteten.

Der stilles derfor ikke krav til, at du som transkønnet opfylder særlige normer som f.eks. at være heteroseksuel eller for dens skyld være korthåret, have skæg, gå i skjorter, have en pik, osv. Lad ikke andre definere hvem og hvad du er!

Personlige definitioner

Nogle transpersoner kalder sig selv fyr, mand, kvinde, pige uden at sætte “trans-” foran, mens andre indsætter “trans-“. Stealth bruges af personer, som passerer som deres ønskede køn hele tiden og ønsker at deres transhistorie er usynlig for andre.

Andre føler ikke, at de enten identificerer sig som mand eller kvinde eller ønsker at bruge kønsspecifikke pronominer som ‘han’ og ‘hun’. I stedet kan man vælge at identificere som en person, et menneske, et navn eller noget andet i stedet og vælge kønsneutrale pronominer som f.eks. ‘den’ eller ‘de’. Du kan læse en god artikel om netop brugen af kønsneutralt sprog her.

Brug eller bed derfor andre om at bruge, hvad du føler passer dig bedst. Både hvad angår kønsidentitet og pronominer. Det kan være gender queer, kønsneutral,  bigender, osv., og husk at disse betegnelser betyder forskellige ting for forskellige mennesker.

Kønsudredning

Mange transpersoner ønkser at få foretaget en kønsudredning  for at blive diagnosticeret som transkønnet. Denne formelle kønsudredning kan i Danmark kun opnås ved at gennemgå en særlig form for udredning (afklaring) gennem Sexologisk Klinik. Det kan der være særlige fordele ved, og du kan læse mere om dette i afsnittet om Ændringer.