Navneændring

De fleste mennesker har et afslappet forhold til deres navn, men for transkønnede er deres givne navn oftest et problem, fordi det er kønsbestemt og dermed ikke i overensstemmelse med personens oplevede køn. En navneændring kan gøre tilværelsen som transkønnet lettere, selvom det kan være en svær beslutning.

De fleste transpersoner bryder sig ikke om at blive ved med at bruge det første navn, de fik som nyfødte, navngivne eller døbte. Navne er oftest kønsbestemte og dermed en bidragende faktor til at fastholde omverdens opfattelse af transkønnede som værende af det køn, de blev tildelt ved fødslen. Det kan være ydmygende og føles frygteligt forkert at have et pigenavn, når man føler sig som en dreng – og omvendt. Mange transpersoner vælger derfor på et tidspunkt at skifte navn og selv vælge, hvad de fremover vil hedde. Det koster pt. 500 kr. og foregår via nettet (se nedenfor).

I Danmark findes der tre kategorier af godkendte navne: drengenavne, pigenavne og kønsneutrale navne (også kaldet “unisex-navne”). Du kan finde en sorterbar liste over godkendte fornavne på Familiestyrelsens hjemmeside. Der bliver jævnligt tilføjet nye navne til listen, og det er da tankevækkende, at drengenavnene nu inkluderer ”Kamel”, ”Offer” og ”Sok”, mens pigenavnene er udvidet med blandt andet ”Gift”, ”Ok” og ”Altan”…

Socialt navneskifte

Navneskifte kan foregå på mange forskellige måder. Du kan vælge udelukkende at skifte navn socialt, dvs. fortælle dine omgivelser og nærtstående, at du fra nu af gerne vil bruge et bestemt navn, som du føler passer bedre til dig. På den måde kan du ”prøve navnet af”, uden at du behøver søge om reelt, officielt navneforandring.

Det kan være ret grænseoverskridende for nogle at bede andre om at kalde sig ved et andet navn, end det man selv og de er vant til. Måske synes man også selv, at det lyder lidt underligt i starten. Men man er sin fulde ret til det, og mange andre har været igennem lige netop det. Hvis man er heldig, så respekterer ens omgivelser dette ønske, måske ikke. Måske er det noget, som vil ændre sig med tiden.

For de fleste gælder det, at man skal sige det nye navn mange gange, før det sidder. At bruge et bestemt navn er en vane lige så meget som andre vaner. Vaner kan brydes, men det kan tage tid.

Officielt navneskifte

Som transkønnet kræves det, at man enten har foretaget juridisk kønsskifte (og er over 18 år) eller gennem Sexologisk Klinik (SK) er godkendt til samme, før man må tage et fornavn, der er i overensstemmelse med det køn, man identificerer sig med. Det gælder både for transkvinder, som ved fødslen er tildelt mandligt køn og et drengenavn, og for transmænd, der ved fødslen er tildelt kvindeligt køn og et pigenavn.

Hvis man ikke har foretaget et juridisk kønsskifte eller er godkendt til navneændring via Sexologisk Klinik, kan man benytte sig af muligheden for at tage et kønsneutralt fornavn (dvs. et navn som både drenge og piger kan bære, fx Renée, Kim eller Andrea) og så vælge et kønsspecifikt mellemnavn. På den måde ”afslører” fornavnet ikke ens tildelte køn, og man kan så bede folk om at bruge ens mellemnavn.

Når man officielt har skiftet navn, vil det optræde på (fremtidige) identifikationspapirer såsom pas, sygesikringskort, kørekort osv. Det kan være nødvendigt at sikre sig, at navnet også opdateres i andre sammenhænge, fx på apoteket, hos læger og speciallæger, teleselskaber mm, da dette ikke sker automatisk.

Til ændringen skal du bruge din NemID, en mailadresse og et Dankort. Det koster i skrivende stund 500 kr. at skifte navn. Du kan naturligvis læse meget mere om navneændring på Borger.dk.

Trin-for-trin-vejledning i at foretage en navneændring

 • Åbn borger.dk i din browser (eller denne specifikke side)
 • Log på med din NemID
 • I menuen til venstre vælger du ”Familie og børn” → ””Navne og navneændring” → ”Navneændring”
 • Under ”Selvbetjening” i det blå felt i midten vælger du ”Ansøg om navneændring”
 • Klik på ”Start”
 • Du skal nu igennem seks trin, hvor du skal udfylde forskellige former for information (du kan få vejledning om de enkelte punkter ved at klikke på ”?”-tegnene)
  • ”Om ansøgeren”
  • ”Navneændring”
  • ”Udpeg til samtykke / signering
  • ”Oversigt signeringer”
  • ”Betaling”
  • ”Signer og indsend”
 • Klik nu på ”Næste” (du kan gå tilbage ved at klikke ”Forrige”)
 • Udfyld nu felterne på siden og angiv hvilket/hvilke navn/navne, du ønsker at ændre. Eventuelle bilag kan vedhæftes her
 • Hvis du mener, du har en grund til ikke at skulle betale for ændringen, kan du nu krydse af i feltet herfor og vil blive bedt om en begrundelse.
  Ellers klikker du på ”Klik for at gå til betaling”, udfylder dine kortoplysninger og klikker på ”Udfør betaling”
 • Læs dernæst betingelserne igennem (”Accepter betingelser”), kryds af i firkanten og klik ”Signer” – her skal du bruge din NemID til at logge på med
 • Du får nu en kvittering for de indsendte oplysninger og kan eventuelt udskrive den
 • Når sagen er færdigbehandlet, modtager du afgørelsen i din digitale post

 


Relevante links

Der kommer flere kønsneutrale navnePolitiken, 7. juni 2010.

Personregistrering.dk er en samling af blanketter og vejledninger, der skal anvendes i forbindelse med registrering og ændring af personoplysninger.

Familiestyrelsens liste over godkendte fornavne

 

2 kommentarer til “Navneændring

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.