Testosteron og følgevirkninger

Læs mere om testosterontyper og dosis

Testosteron kaldes også for det ’mandlige kønshormon’ og produceres i kroppen hos alle personer uanset, hvilket køn de fik tildelt ved fødslen.

Som transmaskulin person kan man ønske at blive behandlet med kønshormonet testosteron, for at fremme det som klassisk/typisk anses som maskulint.

Testosteronbehandling

Testosteron stimulerer en række forandringer i kroppen ved at stimulere væv og organer til vækst eller mindsket aktivitet. De fysiske forandringer er meget forskellige fra individ til individ, hvilket bl.a. skyldes gener og miljø. Dem, som vokset op i en familie, som de er genetisk beslægtet med, kan kigge på mændene i familien og få en opfattelse af hvordan de vil reagere på testosteron (f.eks. kropsbehåring). Forandringerne er ofte de samme som kan ses i puberteten hos personer som biologisk forstås som drenge/mænd. Stemmen går i overgang, osv. Dog skal man ikke regne med at vokse i højden, hvis man er ude over puberteten, når man påbegynder sin behandling.

Det kan være en god ting at ikke at sætte forventningerne alt for højt op, når det kommer til testosteronbehandling. Det er fordi man aldrig helt kan være sikker på at nogle helt bestemte forandringer sker. Det kan f.eks. være at din krop ikke reagerer særlig meget på testosteron eller at du får bivirkninger, som gør at du må stoppe med at tage det. Testosteron påvirker alle forskelligt og der er mange forskellige faktorer, der spiller ind.

Forandringerne som testosteron skaber i kroppen kan inddeles i 1. permanente (eller irreversible), 2. delvis permanente (delvis reversible) samt 3. ikke-permanente (reversible). Testosteronbehandlingens længde har også – tildels – en indvirkning på hvilke forandringer som bliver permanente.

Permanente forandringer (irreversible forandringer)

Permanente forandringer indebærer at ændringerne ikke gå tilbage til, hvordan det var før du begyndt med testosteron, hvis du stopper med testosteronbehandlingen.

 • Vækst af svulmelegemet – transpikken – som medicinsk kaldes klitoris. 
 • Vækst af stemmebånd. Stemmen forandrer sig, hvilket resulterer i at de fleste får en dybere stemme. Stemmetræning kan hjælpe med at passe på stemmen samt for at lære at tale med en dybere stemme.
 • Øget kropsbehåring – En øgning i mængden kropsbehåring, f.eks øget mængde pubesbehåring, generel kropsbehåring samt evt. skægvækst. (Hårtab, se afsnittet om ’Bivirkninger’.)
Delvis permanente (delvis reversible)

Delvis permanente forandringer indebærer at  ændringerne tildels gå tilbage til hvordan det var, før du begyndte på testosteron.

 • Fedtdistrubution – kroppens placering af sine fedtreserver forandres. Generelt sker der en mindskning i mængden af underhudsfedt (subcutaneous) og en øgning i mængden abdominalt fedt, dvs det fedt, som findes i bughulen.
Ikke-permanente (reversible).

Ikke-permanente forandringer indebærer at ændringerne vil ’gå tilbage’ til hvordan det var, før du begyndt med testosteron.

 • Hud – Hudens struktur forandres, og den bliver tykkere og mere fedtet.  Mange udvikler akne (op til 80%). Det er individuelt hvor meget akne den enkelte udvikler. Aknen er mest udbredt i begyndelsen, dvs de første få år af testosteronbehandlingen.
 • Hårtab – Testosteron omdannes (bl.a.) i huden til DHT (DiHydroTestosteron) som stimulerer hårsækkerne til vækst. Det er også DHT, som giver hårtab i tindingerne og på issen. Hvis hårtabet er meget generende, er det mulig at behandle med en såkaldt DHT-blokker.
 • Blodtrykstigning – Nogen kan få blodtryksstigning i begyndelsen af testosteronbehandling. Dette skyles at kroppen begynder at gemme mere på vand og salt, hvilket desuden giver en vægtstigning. Gennem at mindske testosterondosis kan denne salt- og væskeophobening mindskes.
 • Menstruation – De fleste har en sidste blødning efter at de er begyndt med testosteron. Nogle få fortsætter at have blødninger, hvilket kan afhjælpes ved at tilføje et andet hormon til testosteronbehandlingen.
 • Fertilitet – Testosteronebehandling af ca. 1 års varighed har ikke udvist tegn til at nedsætte fertiliteten. Selv under testosteronbehandling findes det en risiko for at blive gravid.
 • Muskler – Musklerne øges i styrke og størrelse. Testosteron er præstationsfremmende, hvilket kan være relevant for eliteidrætsudøvere, da det tæller som doping.
 • Hematokritværdi – Er den procentdel (%) af blodet, som består af røde blodlegemer. Det er de røde blodlegemer, som binder ilten i blodet og hvis hematokritværdien forhøjes kan det være farligt, da en alt for høj hematokritværdi øger risikoen for blodpropper.
 • Øget svedproduktion – Mange oplever at de sveder mere. Kropslugten kan også forandres.
 • Hæshed eller periodevis tab af stemmen.  Når stemmebånden vokser pga. testosteronen kan hæshed og overgang af stemmen forekomme. Træn evt. stemmebåndet med forskellige stemmeøvelser.

Øvrige forandringer

I forbindelse med at begynde på testosteron oplever nogle øget libido, forandret metabolisme (hvor det f.eks. er nemmere at holde sig varm) og energiniveau (øget eller nedsat energi), forandret søvnkvalitet (dårligere søvn), påvirket appetit (øget eller mindsket). Medicinske undersøgelser (om testosteronbehandling af transmaskuline personer) har ikke påvist nogen øget libido.

Psykiske forandringer

De psykiske forandringer kan være svært at definere årsagen til, da testosteron ofte er den første fysiske forandring som en del i en transition. Den psykologiske påvirkning som transitionen har på psyken (humør, selvvære, følelsesliv etc) kan være svær at adskille fra de hormonelt inducerede forandringer. I forbindelse med testosteronbehandling kan nogle opleve: påvirket humør, forandret følelsesliv samt indre irritabilitet. Testosteron giver ikke øget aggresivitet – når det gives i alminderige doser – hos de grupper af transmænd som har været med i medicinske undersøgelser. Dog kan den enkelte opleve øget aggresivitet, selv om dette ikke anses være en generel reaktion på testosteron.

Myter omkring testosteron

Det er vigtigt at understrege, at der findes rigtig mange myter omkring testosteron. Nogen føler, at de bliver gladere, hvor andre føler sig mere aggressive. Årsagerne til dette kan være mange og stamme fra andre faktorer end lige netop testosteronen. Som mennesker bærer vi alle et ansvar for egne handlinger uanset om vi er cis- eller trans. Vær som altid opmærksom på dine privilegier, dine medmennesker og send gode vibes ud i verden!

2 kommentarer til “Testosteron og følgevirkninger

 1. I følge vejledningen vil man typisk starte med stophormoner (som stopper kroppens produktion af kønshormoner) som kan påbegyndes fra ens pubertet er startet (tanner stadium 2). Efter et stykke tid vurderes effekten af stophormonerne, og man kan derefter starte på kønshomoner (androgener (testosteron) eller østrogener) ud fra en vurdering af vurderingskriterierne der står beskrevet i vejledningens kapitel 9.

  Det er typisk fra omkring 15 års alderen at man kan få kønshomoner (det kan vist også være muligt tidligere), og hvis man er omkring 15 år eller derover er det muligt at de sætter en direkte på kønshomoner, men det kan også være at de først vil have en på stophomoner.

  Der er stadigt monopol for behandling af børn under 18 år, som foretages af Sexologisk Klinik i København, som kan henvise til vækst og reproduktion på rigshospitalet med henblik på behandling med stophomoner eller kønshomoner.

  Du kan læse mere i behandlingsvejledningen (kapitel 9 omhandler personer under 18 år): https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=193798

 2. Hej. Er der nogen regler om hvor gammel man skal være for at begynde testosteron? Kan man starte som 14 årig?

  Kh Daniel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.