Testosterontyper og dosis

I en hormonbehandling med testosteron vil man altid forsøgeat have et testosteronniveau i kroppen som anses normalt for personer tildelt det mandlige køn ved fødslen, og den korrekte dosis bør altid bestemmes af en  læge, som er specialiseret indenfor kønshormoner. Dosisen afhænger af bl.a. hvordan testosteron forbrændes i kroppen, samt en vurdering af følgevirkningerne type og effekt. En øget dosis øger nødvendigvis ikke effekten af testosteron, men kan kan tværtimod forværre og føre til kontraeffekter af det, man ønsker. For eksempel vil en for høj dosis testosteron øge omdannelsen af testosteron til østrogen, hvilket kan være medvirkende til et uønsket resultat.

Injektion eller gel

Gel – indsmøres på huden dagligen. Efter indsmøring skal du vente nogle timer med at gå i bad. Du skal også være opmærksom på at testosteronet overføres til andre ved fysisk kontakt. Fordelen med gel, er at du hurtig kan afbryde behandlingen samt at du kan tage individuel og mindre dosis.

Sprøjter – Injektionen gives oftest i en af ballerne. Hvor hyppig sprøjterne skal tages kommer an på den individuelle dosis og kan variere mellen 2 – 12 uger. Du kan selv blive oplært til at give dig selv injektioner. Testosteronet fra sprøjterne bliver længere i kroppen sammenlignet med gel.

Nogle foretrækker gel, og nogle synes at det er nemmere med sprøjter.

Vigtigheden af lægevejledt tesosteronbehandling

Det er vigtig at den som starter i testobehandling går til regelmæssige sundhedstjek og at testosterondosis indstilles individuelt i sammarbejde med en læge som er har speciel viden om kønshormoner. Nogen vælger at selv begynde at tage testosteron uden at blive fulgt af en læge. Der er store risikoer forbundet med at prøve at medicinere sig selv på den måde. Nogle har det så skidt med sig selv, at de alligevel vil tage den risiko. Husk at tænke på hvad der er bedst for din krop på længere sigt, f.eks. at vente et stykke tid på at i stedet kunne starte på en sikker hormonbehandling. Hvis du alligevel selv begynder at tage hormoner, så er det vigtigt at du fortæller din egen læge det. Hvis du ikke føler at du kan være ærlig overfor din læge, kan det også være en mulighed at skifte læge.