Troisdorf 101

Siden det ikke længere er muligt for transmænd at få foretaget top-operation i Danmark, med mindre man er godkendt dertil af Sexologisk Klinik, er efterhånden mange rejst til Tyskland, nærmere bestemt St. Josef-Hospital i Troisdorf, hvor man mod betaling kan blive opereret. Hospitalet foretager både ”double incision” og ”keyhole”, ligesom man også kan få foretaget en komplet hysterektomi.

Troisdorf by

Udtales ”’troosdorf” med rullende ”r” ([’tro:sdᴐrf]).
Troisdorf er en by med ca. 75.000 indbyggere, opdelt i 12 distrikter, beliggende i delstaten Nordrhein-Westfalen, ca. 22 km syd for Köln og 13 km nordøst for Bonn.

Hotel og spisning

Der er forskellige hoteller i Troisdorf, men de fleste transmænd har benyttet enten Hotel Regina, der ligger i selve Troisdorf, eller Wald Hotel, som ligger i udkanten af byen. Begge befinder sig inden for gåafstand fra hospitalet, er i et rimeligt prisleje og er venligt indstillede overfor deres transkønnedes gæster og disses pårørende.

Hotel Regina
Hippolytusstrasse 23
53840 Troisdorf
+49 2241 87050
www.hotel-regina-troisdorf.de
Google Maps

Det er muligt at spise i hotellets restaurant, og man kan på hjemmesiden tjekke, om de har ledige værelser.

T101_Wald HotelWald Hotel
Altenrather Strasse 49
53840 Troisdorf
+49 2241 98240
www.wald-hotel.com
Google Maps

Der er ingen restaurant på hotellet, men klods op ad ligger Restaurant Kaiser Garten (www.kaisergartentroisdorf.de). Man kan ligeledes på Wald Hotel’s hjemmeside tjekke ledige værelser. På gåben tager turen til hospitalet ca. 10 minutter.

Hotel Primula
Am Bürgerhaus 16
53840 Troisdorf
www.primula-troisdorf.de
Google Maps

Hotellet har ikke restaurant, men samarbejder med Restaurant Brauhaus og Restaurant Adria, der begge ligger tæt på. Hotellet, beliggende nær togstationen, har online-booking.

Af spisesteder i Troisdorf (og i rimelig afstand fra hospitalet) findes blandt andre følgende:

Transport til og fra stedet

Man kan vælge at tage tog, bil eller fly for at nå til Troisdorf by og St. Josef-Hospital. Togstationen er centralt beliggende i byen, og tager man et fly, kan man nemt nå fra lufthavnen i Köln til hotellerne med taxa.
Af egen erfaring har der som transkønnet ingen problemer været med lufthavnspersonalet. På hjemvejen reagerede metaldetektoren ikke på kompressionsvesten (men derimod moderens strikketøj), der ellers indeholder en del metalspænder, og jeg blev heller ikke kropsvisiteret (havde ”F” i passet på det tidspunkt).

Kontakt til hospitalet

Tidligere har hospitalet ikke været helt så gearet i forhold til udenlandske patienter, men måske med den øgede tilstrømning af transmænd fra blandt andet Danmark, har personalet fået større forståelse for også sprogligt at være indstillet på at akkommodere folk, der ikke er tyskere.  Man kan således både mundtligt og skriftligt kommunikere med sekretærer, kirurger og (i en vis udstrækning) sygeplejerskerne. Især sidstnævnte vil være endog meget imødekommende og søde, hvis man forsøger sig på tysk.

Man kan naturligvis ringe til hospitalet, men der er flere fordele ved at kontakte dem pr. mail, herunder at man så har korrespondancen på skrift, at man ikke glemmer at spørge om noget af bare befippelse, samt at man har væsentligt lettere ved at komme igennem. Man skal have kontakt direkte til den kirurg, der opererer (Dr. Ute Ebert), og hun opererer jo selvsagt, så hun kan være endog meget svær at fange.

Der figurerer tre forskellige mailadresser, som man efter sigende kan anvende til at få kontakt til hospitalet, selvom førstnævnte næppe er relevant at anvende (længere) – det skader dog ikke også at sende til denne. Adresserne er

Af uransagelige årsager får de færreste svar på deres første, skriftlige henvendelse, men det kan tænkes, at hospitalet ikke vil sætte det store maskineri i gang, før de er sikre på, at der er tale om en reel og seriøs henvendelse, underforstået ønsker/forventer endnu en forespørgelse. Hvis du derfor ikke får svar på din mail (efter en uges tid, måske), så gensend mailen. Du burde inden længe få svar.

Hvad man skriver i sin mail er naturligvis individuelt, men man bør måske, som minimum, skrive et par linjer om

 • Navn
 • Alder (man skal selvfølgelig også være over 18 år gammel)
 • Nationalitet
 • Kønsidentitet (fx transmand)
 • Hvorvidt man er i hormonbehandling
  • Hvis man er i hormonbehandling, hvor længe man har været det, evt. præparat
 • Hvorvidt man går hos eller har gået hos psykolog og/eller psykiater
  • Hvis man går eller har gået hos en psykolog/psykiater, hvor længe man har gjort det
 • At man ønsker at booke tid til en operation (top-operation eller hysterektomi)

Som tommelfingerregel – men dette forhold er fravigeligt – ser hospitalet helst, at man har været på Testosteron i seks måneder. Man skal desuden have konsulteret en psykolog/psykiater. Dette er deres ”garanti” for, at man reelt er transkønnet. Det kan derfor være en god idé at inkludere informationer herom, som nævnt ovenfor. Man behøver ikke (men kan da sagtens) vedhæfte dokumentation herfor, fx i form af en udtalelse fra psykolog/psykiater. Det skal dog siges, at man jo sagtens kan være fx genderfluid og ønske top-operation, eller man ønsker måske ikke hormonel behandling – så skriver man bare det.

T101_Yellow triangleMan kan tilsyneladende ikke booke en tid til en specifik top-operation (double incision eller keyhole), da kirurgen først kan tage stilling til, hvilket indgreb der er mest fordelagtigt og hensigtsmæssigt, når hun har set brysterne, hvilket sker på indlæggelsesdagen. Man kan naturligvis selv have en idé om, hvilket indgreb, man gerne vil have foretaget, men afgørelsen afhænger af mange ting, herunder brysternes størrelse, hudens elasticitet osv.

Derudover kan man jo overveje i sin mail at skrive, om man kan tage af sted med kort varsel, da de muligvis får aflysninger, som jo ville kunne fremrykke operationstidspunktet, såfremt man har mulighed for at tage derned på et afbud. Det kan også være en god idé at spørge til prisen, hvis man gerne vil have på skrift, hvad indgrebet kommer til at koste, og hvilken betalingsform de foretrækker. Tidligere har man uden problemer kunne betale kontant, men det har efter sigende ændret sig, så vær på den sikre side og spørg.

Såfremt man giver kirurgen/hospitalet de informationer, de har brug for, får man, som regel, en meget kort mail retur, hvori man tilbydes en eller flere datoer for mulig operation. Den skal man så bekræfte og svare på evt. spørgsmål, der måtte være blevet stillet.

Praktisk information

T101_St. Josef HospitalKontaktinfo

St. Josef-Hospital Troisdorf
Hospitalstrasse 45
53840 Troisdorf
+49 2241 8010

http://www.josef-hospital.de
info@josef-hospital.de (hospitalet som sådan)
gynaekologie@josef-hospital.de (gynækologisk afdeling)
Ute.Ebert@josef-hospital.de (den opererende kirurg)

Før du rejser

Dr Ebert ser helst, at man er uden Testosteron ca. en måned inden operationen. Dette skyldes, at hun (og hendes forgænger, Dr Kampmann) tilsyneladende har erfaringer med, at man kan bløde mere under operationen, såfremt man har Testosteron i kroppen. Det er dog svært at forsvare dette synspunkt, idet ciskønnede mænd forhåbentlig ikke bløder mere under operative indgreb , end transmænd gør. Det anbefales dog at være ærlig overfor hospitalet om dette forhold.

Pas

Selvom Tyskland er et Schengen-land, og man derfor ikke behøver et pas for at rejse dertil, skal man ifølge loven stadig være i besiddelse af et gyldigt pas, såfremt man rejser dertil. Man skal kunne dokumentere, at man er dansk statsborger, hvis det er nødvendigt. Man behøver derfor i teorien ikke et pas af hensyn til toldere, lufthavnspersonale eller lignende, men bliver man fx standset af politiet, skal man kunne fremvise et pas og dokumentere sit statsborgerskab.

Penge

Uanset om man betaler for operationen med kontanter, pr. bankoverførsel eller med kreditkort, er det en god ide også at have kontanter.

Medbring

 • Håndklæde(r)                   der er ikke nogle på stuen eller i badet
 • Vådservietter                    erstatter vand / bad
 • Vaskeklud/-svamp          til delvis vask
 • Underholdning                 man kan købe wifi for en rimelig pris, men medbring alligevel                                                 gerne film, bøger mm
 • Nemt fodtøj                       klipklappere eller hjemmesko med skridsikker sål – gulvene                                                    er glatte
 • Nemt tøj                              skjorter / hættetrøje med lynlås / bluser med knapper,                                                               joggingbukser og lignende, der er nemt at tage af og på

T101_EuroPris

Pt. ligger prisen vist på 3.300 EUR (ca. 25.000 DKK). Dertil skal så lægges hotelophold og bespisning for (evt.) medrejsende samt transport til og fra Tyskland. Med en enkelt medrejsende er en samlet pris på ca. 30.000 kr. nok et rimeligt overslag, selvom det naturligvis især afhænger af transportformen.
Du vil også blive anbefalet/tilbudt en kompressionsvest. Den koster 150 EUR.

Diverse

Bemærk hvordan bandagisten indstiller din kompressionsvest. Den kan justeres, og hverken for lidt eller for meget tryk er godt. Du er selvfølgelig mest hævet i tiden umiddelbart efter operationen, men når hævelsen fortager sig, kan du justere og stramme vesten, så den stadig er behagelig at have på, men passer dig bedre.

T101_Hospital foodHav noget at spise og drikke med, køb det i byen før indlæggelse eller få din(e) medrejsende til at købe det for dig. Der ligger et supermarked (Kaufland, Theodor-Heuss-Ring 55, 53840 Troisdorf – i bymidten), hvor man billigt og nemt kan købe stort set alt, maven matte begære. Man får hverken megen eller tung mad, og der er lang tid mellem især aftensmad (kl. 17) og morgenmad (kl. 8).

Sørg for at have barberet alt hår på din brystkasse og mave med en ordentlig skraber / shaver. Du får udleveret én til samme formål på hospitalet, men den er ikke særligt god.

Ingen siger, at din roommate(s) skal være eller blive din bedste ven, men siden I begge / alle ligger der, så vær i det mindste flink og høflig, præsenter dig osv. – det er almindelig høflighed.

Lær eventuelt et par tyske gloser og fraser. Det letter omgangen med både medpatient(er) og personale, da nogle kun taler tysk.

Følg generelt de råd, retningslinjer, vejledninger, tidsrammer mm som du får, især omkring pleje af operationsområdet. Har du fx fået foretaget double incision, så lad være med at pille sårskorperne af brystvorterne eller tage forbindingerne af for tidligt.

Selve opholdet

Kort fortalt er forløbet således (baseret på egne erfaringer, december 2013):

T101_Escalator signAnkomst

Ved ankomst til hospitalet kan man enten henvende sig i informationsskranken i stueetagen og spørge efter Dr Ute Ebert/Gynækologisk afdeling, eller man kan bare tage elevatoren til 1. sal.

Sekretæren

Her ankommer man til den Gynækologiske Afdelings ventesal. Midt i rummet er en meleret glasdør, bag hvilken man finder Dr Eberts sekretær. Hun taler ok engelsk og meget sød. Meld til hende, at du er ankommet. Hun vil spørge om lidt forskelligt, se dit pas og evt. blodtype-kort, men de tager også en blodprøve senere for at være sikre. Hun vil også spørge, hvad dit navn er. Du kan her opgive præcis, hvad du vil kaldes, også selvom du (endnu) ikke har fået navneforandring, og også selvom fx der står et andet navn i dit pas. Hun laver nu en masse klistermærker med dit navn og data – disse kommer på deres papirer. Det er også muligt, at klistermærkerne bliver lavet i ”Aufname”, altså i Indskrivelsen, hvor du (senere) skal betale for operationen.
Man bliver så bedt vente i venterummet, indtil man bliver kaldt ind.

Kirurgen

T101_DrUteEbertDet er en god ide at overveje, om man ønsker at have sin samtale med kirurgen alene eller i selskab med sin(e) medrejsende, da man bl.a. vil få taget billeder af sin eksisterende overkrop.
Dr Ebert kalder dig ind på sit kontor, og man har så en fin snak (på engelsk, som hun taler aldeles udmærket) om fx ens testosteron-behandling.
Dernæst går I ind i et tilstødende rum, hvor hun skal måle dig op til operationen. Her er der en niche, hvor du skal tage (alt) tøjet på overkroppen af. Der vil blive taget billeder af dig i profil samt forfra. Dr Ebert vil tage stilling til, hvorvidt du er egnet til hhv. double incision eller keyhole. Der vil blive tegnet (med tush) på din overkrop, hvor snittene skal lægges, og der vil igen blive taget billeder. Du klæder dig så på igen, I går tilbage på hendes kontor, du vil få en masse papirer, som skal videre i systemet, ligesom du skal.

Indskrivelse

Efter samtale og opmåling af Dr Ebert sendes du ned i stueplan igen (ved indgangspartiet, informationsskranken), hvor du skal trække et nummer og vente på, at det bliver din tur til at blive indskrevet hos ”Aufname” (”optag”/ ”optagelse”, dvs. ”indskrivelse”). Når man bliver kaldt ind, bliver man spurgt om et par ting, skal skrive under på indlæggelsen, og så skal der betales. Hidtil har hospitalet modtaget kontanter, men det er muligt, stedet er overgået til også / kun at modtage din betaling via bankoverførsel/kreditkort. Forhør dig om dette inden du tager afsted.

Brustzentrum

T101_Hospital wardSå går turen op til ottende sal, det såkaldte ”Brustzentrum”, hvor du kommer til at tilbringe de næste par dage. Det er basalt set bare en lang gang med stuer, hvor der et glas-kontor cirka midtvejs. Når du henvender dig til kontoret, vil du blive taget imod af en sygeplejerske. Hun vil tage dig til et lukket kontor, hvor du bl.a. vil få målt blodtryk og blive stillet yderligere spørgsmål. Og du vil få udleveret en kop til en urinprøve. Du vil få udleveret yderligere papirer og dernæst vist stue 809, den sidste på gangen, der udelukkende er for transmænd, der er plads til fire, og det er her, du kommer til at ligge. I tilfælde af komplikationer i forbindelse med operationen, kan man blive flyttet til en anden stue, dog stadig på samme afdeling.
Du vil nu på stuen blive tilset af en læge, muligvis Dr Fuhrmann, der taler ekstremt godt engelsk og er vældigt sød. Hun skal bl.a. informere dig om de risici, der er forbundet med indgrebet samt evt. komplikationer, der kan indtræffe. Hvis du får foretaget double incision, vil hun i detaljer forklare vigtigheden af at lade forbindingerne forblive på. Hun vil tage et par blodprøver og tale om de dræn, der vil blive lagt ind, hvis du får foretaget double incision.
Du er nu formelt indlagt på hospitalet og har talt med de fleste af de folk, der skal tilse dig.

Anæstesilæge

Alt efter tidspunktet på dagen, er næste skridt enten frokost eller lidt hviletid, inden man skal ned på første sal igen, denne gang for at tale med anæstesilægen. Man skal, inden man kommer derned, udfylde nogle gule blanketter, som afleveres til sekretæren. Så bliver man kaldt ind til lægen, som bl.a. vil vide, om man er allergisk overfor noget og den slags. Så gennemgår han selve proceduren omkring bedøvelsen, herunder risici. Du får muligvis en kopi af de papirer, du har udfyldt, og så er du ellers færdig med papirarbejdet og renderiet.

Mellemperiode

T101_Compression stockingsNår de praktiske foranstaltninger er overstået, er resten af tiden til din egen rådighed. Du skal være opmærksom på, at du gerne må forlade hospitalet, men giv sygeplejerskerne besked, når du går og kommer, så de ved, om du er på hospitalet eller ej.
På et tidspunkt vil du af en sygeplejerske få udleveret noget rigtig smart tøj – et par underbukser, en slags kjortel og nogle meget lange strømper. Det er det tøj, du skal have på under operationen dagen efter.
Du skal givetvis faste fra dagens sidste måltid (sandsynligvis aftensmad kl. 17) til operationen dagen efter, så sørg for at få rigeligt at spise.
Om aftenen, inden du skal sove, får du noget beroligende og sover sikkert godt og tungt hele natten.

Operationen

T101_Compression vestPå selve operationsdagen (hvis ikke inden, og måske først efter operationen) vil du blive besøgt af en bandagist, der vil tilbyde dig en kompressionsvest (i blød mikrofiber) til brug efter operationen. Den koster 150 EUR, hvilket er mange penge, men den hjælper med at holde samling på det hele (især de specielle forbindinger på brystvorterne, hvis du har fået foretaget double incision), beskytte området generelt, mindske væskeansamlinger / ødemer, samt holde eventuelle, fremtidige hævelser nede. Det anbefales at bruge vesten (dag og nat) i seks uger, den fås i to farver (sort og laksefarvet) og i to længder, hvilket bandagisten nok skal rådgive omkring.

 

T101_VenflonDu skal iklæde dig operationstøjet og får en pille, der gør dig meget, meget afslappet og rolig. Du får også lagt en venflon (nål i hånden), som du bl.a. modtager antibiotika og narkosen igennem. Det er muligt, den først bliver lagt, når du er på operationsstuen.
Du bliver så på et tidspunkt rullet i din seng ud af stuen, til elevatoren og kørt ned til selve operationen. Her flyttes man fra sengen, bliver så opereret og kørt op på stuen igen, når det er overstået.

Dagene efter

T101_Drain bottleHvis du har fået foretaget double incision, har du dræn (slanger, der dræner væske) i hver side. De fører ned til nogle plastikflasker, der opsamler væsken, som det første stykke tid vil være mest blod. Senere, når det skifter farve, og det er blodplasma, kan drænene fjernes. Du får en stofpose at bære flaskerne rundt i, og sygeplejerskerne monitorerer mængden af og farven på væsken, idet den giver en indikation af processens fremskridt. Du vil ligeledes få antibiotika og evt. smertestillende og sovemedicin.

Du kan med fordel køle operationsstedet med isposer, der findes i et fryseskab i et rum midt på gangen. De brugte isposer lægges på bordet i samme rum. Du skal dog ikke bruge isposerne konstant, da det givetvis kan forhindre blodtilførslen.

T101_Room 809Hvis du kan, så sov på ryggen for at mindske tryk og irritation af operationsområdet. Du risikerer desuden at strække dine ar, hvis du sover på siden, og selvom det ikke direkte har nogen medicinsk betydning, kan det være ubehageligt / smertefuldt samt have konsekvenser for det æstetiske resultat.

Alt efter temperament og tilstand, kan du kort tid efter operationen komme op af sengen og gå rundt. Du kan selvsagt ikke forlade hospitalet, men måske gå i besøgslokalet, på balkonen eller op og ned ad gangen. Toiletbesøg foregår givetvis ”under opsyn”, dvs. en sygeplejerske hjælper dig på toilettet, hvor du så alene (med hende udenfor) kan forrette dit nødtørft.

T101_Drains two colorsNår det skønnes, at drænene har tjent deres formål – og det er naturligvis individuelt, hvor længe det tager – skal de tages ud. Det er en smertefuld oplevelse, men der er intet alternativ, for de skal ud. Det gøres ved at slangerne skæres over et par centimeter fra kroppen, så de ikke længere har forbindelse til flaskerne. Tag så en dyb indånding og hold den, mens drænene trækkes ud. Du vil sikkert få at vide, helt præcist, hvad du skal gøre, fx hoste eller lignende, og du gør klogt i at følge deres anvisninger for at mindske smerten / ubehaget. Det er ikke sikkert, at drænene i begge sider fjernes samme dag, med mindre begge sider har gjort cirka samme fremskridt i forhold til væskens bestanddele. Du får plaster på, og det kan skiftes hen ad vejen, hvis du stadig væsker lidt.

Du vil måske få din overkrop ultralydsskannet for at sikre, der ikke er væskeansamlinger / ødemer, blødninger, blodansamlinger mm. Dette gøres muligvis i forbindelse med fjernelse af (de sidste) dræn.

Du vil få udleveret eller tilsendt nogle breve (på hhv. tysk og engelsk) fra hospitalet, der beskriver forløbet for fx egen læge, eller hvis du har brug for dokumentation for indgrebet.

Du vil blive bedt om at maile billeder af din overkrop som den ser ud cirka seks uger efter indgrebet.

Hvis du har lyst, kan du gå en tur ned i byen og evt. købe en buket blomster, noget chokolade og/eller et kort til personalet.

Når det skønnes, at du er klar til at blive udskrevet, kan du tage hjem. Det er selvsagt individuelt, hvor lang tid din indlæggelse vil tage.

6 kommentarer til “Troisdorf 101

 1. Hej, sikke en god og grundig info. Nu kan man jo også blive oprereret i Aalborg, der er ca 4 mdr ventetid, og Marie Louise, som udfører operationerne er dygtig og erfaren.

 2. I Danmark har Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet eneret på at foretage “Kønsmodificerende kirurgi på bryst eller brystkasse”. Det er altså ikke muligt blot at betale sig fra det i en privatklinik i Danmark, så længe det handler om at man er transkønnet.

  Det er gratis at få det foretaget på Rigshospitalet, men det kræver at man går igennem godkendelsesprocessen der står beskrevet i vejledningen under sektion 8.1. Link til vejledningen: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=193798

  I praksis skal du som regelt starte med at få en henvisning fra din praktiserende læge til Sexologisk Klinik i København eller Center for Kønsidentitet i Aalborg.

 3. Hej, hvor længe er folk normalt indlagt, og hvornår kan man rejse hjem igen?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.